Kristin Lavransdatter

Faktaboks

Når: onsdag 27. juni kl 19.30
Sjanger: Teater
Varighet: 3t (inkl pause)
Pris: v470/ b270/ gruppe min 10: 425
Barn=tom 15 år

Kristin Lavransdatter på Jørundgard

Det er med glede vi innbyr til Kristin Lavransdatter på Jørundgard. De tidligere forestillingene som har vært spilt her har, i likhet med Liv Ullmanns filmatisering, tatt utgangspunkt i første del av romantrilogien om Kristin. Forestilling bygger på alle tre bøkene: Kransen, Husfrue og Korset.

 

Ny regissør i Kristinspelet

Den erfarne skuespilleren Birgitte Victoria Svendsen blir ny regissør på Jørundgard.

Sel Teaterlag skal til sommeren sette opp den åttende utgaven av Kristin Lavransdatterspelet, på Jørundgard. Middelaldergården ble i sin tid bygd opp som kulisser til filmen «Kransen» med regi av Liv Ullmann, og spelet trekker hvert år tusenvis av publikummere.

Nå står Birgitte Victoria Svendsen klar som ny regissør klar for spelet, og hun gleder seg stort!

- Da jeg fikk forespørselen fra Reidun (Aasgard, leder i Sel Teaterlag, red. anm.), ble jeg både stolt og glad, men jeg måtte tenke meg litt om før jeg svarte ja. Det er et stort apparat å lede, både med skuespillere, dansere, musikere og dyr. Men jeg fant raskt ut at dette var en forespørsel jeg ikke kunne takke nei til, sier en opprømt Svendsen.

Aktuell samlivsproblematikk

Birgitte Victoria Svendsen er utdannet ved Statens Teaterhøgskole. Hun har bakgrunn fra Rogaland Teater, Fjernsynsteatret, Riksteatret, og Oslo Nye Teater, nå sist som regissør for forestillingen «Fravær».

I 2009 ble hun tildelt Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle for sin tolkning av Mary Tyrone i «Lang dags ferd mot natt» på Teatret Vårt.

De siste to årene har Birgitte Victoria Svendsen hatt en rolle som den eldre Kristin i spelet på Jørundgard.

- Jeg kjenner spelet og aktørene godt fra før, og i rollen som den eldre Kristin har jeg hatt god anledning til å observere og gjøre meg noen betraktninger rundt spelet, forklarer Svendsen.

Blant annet ønsker hun å legge et sterkere fokus på de to ekteskapene i stykket, både mellom Kristin og Erlend, men også mellom Lavrans og Ragnfrid, Kristins foreldre.

- De to forholdene er dypt forskjellige, det ene lidenskapelig og intenst, det andre med sterke bånd som har vokst fram over tid. Her er det mye moderne samlivsproblematikk som er interessant, og som jeg nok ønsker å dvele mer ved, sier Svendsen.

Ønsker å underholde og bevege

Hun forteller at det overordnede målet med forestillingen i hennes regi, blir å underholde og bevege publikum.

- Det blir et mål at folk skal sitte igjen med en følelse, undring eller ny innsikt av å se spelet. Jeg håper at de kan tenke «å, der snakket de forbi hverandre», når de ser Kristin og Erlend og hvilke utfordringer de står overfor. Kanskje man kan kjenne seg igjen, bli rørt, beveget, glad eller trist, sier den engasjerte skuespilleren og regissøren.

Den nyslåtte regissøren får med seg Julianne Morken som regiassistent. Hun skal også samarbeide tett med de lokale aktørene i Sel Teaterlag.

 

Fakta om Kristinspelet:

  • Handlingen i Kristin Lavransdatter er satt til 1300-tallet, og hovedpersonen er Kristin, datter til storbonden Lavrans i Sel i Gudbrandsdalen.

  • Romanen følger henne fra hun er ei lita jente og til hun dør som ei gammel enke.

  • Den historiske bakgrunnen er svært nøyaktig i alle detaljer; mat, gårdsdrift, våpenbruk, religiøse skikker og moralske normer.

  • Spelet settes opp av Sel teaterlag, og er et samarbeid med både lokale amatørskuespillere og dansere, og profesjonelle aktører fra nasjonale scener.

Spilledatoer 2018:

  • 26. juni – 30 juni

 

Share |
Copyright © 2017 Powered by CustomPublish AS