Kristinspelet - Spelet on Kristin Lavransdatter

Om arrangementet

Opplev Kristinspelet – spelet om Kristin Lavransdatter, på Jørundgard, stedet hvor historien ble unnfanget. Kombiner gjerne med overnatting, et godt måltid og en vandring i Kristin Lavransdatters rike! 

Forestillingen er basert på Sigrid Undsets trilogi, Kristin Lavransdatter. Spelet arrangeres av Sel teaterlag og spilles hver sommer på Jørundgard på Nord-Sel. 

Eirik Fauske er ny regissør i 2024 og skriver nytt manus til forestillingen, som har premiere 22. juni, klokka 19.00. 

Historien om Kristin Lavransdatter

Kristin Lavransdatter er Undsets mest kjente verk. Bøkene forteller historien om en viljesterk ung kvinne som trosser foreldrene, kirken og alle gode skikker for å få den mannen hun har sett seg ut. Hun får viljen sin, men bærer med seg følgene resten av livet. 

Trilogien om Kristin Lavransdatter ble utgitt i 1920-1922. 
Sigrid Undset skulle senere bli tildelt Nobelprisen i litteratur for sine mektige skildringer av middelalderen i Norden, og sentralt i begrunnelsen var bøkene om Kristin Lavransdatter. 

Sigrid Undset og Jørundgard

Sigrid Undset besøkte Sel så ofte hun kunne. Her fant hun ro, gikk turer og snakket med menneskene hun traff. Hun hadde flere opphold på skysstasjonen Laurgard. 
Her hadde hun utsikt over Selsvollene, hvor det en gang har ligget en gård ved navn Jørundstad. Denne ble tatt av flommen Stor-Ofsen i 1789, men beliggenheten er fortsatt kjent. Undset må ha vært dypt fascinert av denne gården og dens historie. I bøkene om Kristin legger hun handlingen til gården Jørundgard, plassert på samme sted som Jørundstad en gang hadde ligget. 

Dagens Jørundgard ble bygget som lokasjon for Liv Ullmanns filmatisering av Kransen i 1995. Gården er bygget slik skikken var i Gudbrandsdalen, sentrert rundt to tun. Uttunet og inntunet består av blant annet to årestuer i stavlaft, brudeloft, låve, fjøs, smie og vevstue.

På Pilegrimsloftet på gården overnatter hvert år pilegrimer fra hele verden. De er på vandring langs Pilegrimsleden til Trondheim. I romanen Husfrue går Kristin over Dovrefjell til Nidarosdomen med spedbarnet sitt Nåkkve på ryggen, for å bøte for syndene sine. 

Lange tradisjoner

Sel Teaterlag er stolte over å ha vært med spelet siden starten i 1998. 
Sammen med alle frivillige, venner og gode samarbeidspartnere ønsker Sel Teaterlag velkommen til en fantastisk spelopplevelse sammen med oss på Jørundgard. 

Barnebillett t.o.m. 18 år

Se kristinspelet.no for mer informasjon, nyheter om skuespillere og mer.